Dubbelinterview met Roel van Schaijk en Moritz Böhmer

AddThis Social Bookmark Button

DUBBEL-INTERVIEW MET ROEL VAN SCHAIJK
EN MORITZ BÖHMER>>>
DE OUDE EN DE NIEUWE FRACTIEVOORZITTER VAN PROGRESSIEF LANDERD

Op 2 oktober kozen de leden van Progressief Landerd een nieuwe fractievoorzitter. Na bijna tien jaar de partij te hebben geleid wilde Roel van Schaijk het stokje graag overdragen aan een nieuwe fractievoorzitter. Moritz Böhmer werd unaniem gekozen als opvolger. In dit dubbelinterview komen beiden aan het woord, over hun redenen om te stoppen of juist fractievoorzitter te willen worden, en over wat bereikt is en wat nog de ambities zijn.           

 

 

ROEL VAN SCHAIJK>>>
Waarom ben je gestopt als PL- fractievoorzitter?
Ik heb sinds kort een nieuwe baan en ben daarnaast volop aan het studeren. Daar ben ik ontzettend druk mee. Bovendien wilde ik zelf de beslissing nemen om het stokje over te dragen, voordat de mensen zouden vragen of het geen tijd zou worden om op te stappen. Gelukkig is het moment nu heel geschikt, omdat er weer rust in de tent is gekomen. Zowel in de gemeenteraad als op het gemeentehuis gaat het stukken beter dan voor de verkiezingen. Ook heeft mijn opvolger nog genoeg tijd om zich in te werken en te profileren.

Wat heb je als fractievoorzitter bereikt?
Voor ik begon, zat Progressief Landerd met twee zetels in de oppositie. We werden gezien als een kritische luis in de pels, maar onze invloed was gering. Bij de afgelopen drie verkiezingen zijn we telkens gegroeid en geworden tot wat we nu zijn: een actieve en constructieve, maar zeker niet minder kritische coalitiepartij, met vier zetels in de gemeenteraad. We zijn een partij geworden waar rekening mee wordt gehouden. Daar ben ik best trots op. Bovendien zijn we nog steeds de meest actieve partij. Burgers en belangengroepen weten ons te vinden.

Wat zijn de beste eigenschappen van je opvolger?
Moritz is een echte optimist, een positief mens en enorm vriendelijk. Hij kan de boodschap van Progressief Landerd kort en bondig uitleggen, zowel in de raad als aan de mensen op straat. Hij heeft ook een enorme gedrevenheid, die ik van mezelf herken.

Als ik één advies mag geven aan Moritz, dan…
Zeg ik hem: sla op die grote trom, speel eerste viool en zing de hoogste toon. Zorg ervoor dat Progressief Landerd vol in beeld is en dat iedereen weet waarvoor wij staan.

Wat moet er de komende jaren in Landerd zeker gaan gebeuren?
Laat onze nieuwe fractievoorzitter Moritz die vraag maar eens beantwoorden!

Wat vind je het mooiste en het lelijkste plekje van Landerd?
Ik vind het gebied achter ‘t Oventje zonder twijfel het mooiste stukje Landerd. Daar is het buitengebied nog zoals het overal zou mogen zijn. Het lelijkst zijn de veel te grote schuren in het buitengebied, zeker waar ze bij de entrees van de dorpen liggen. Bijvoorbeeld als je Schaijk binnenkomt vanaf de Rijksweg of over het Munpad.

Waar kun jij je druk over maken? 
De laatste jaren merk ik dat het me wat stoort als mensen te gemakkelijk de gemeente ergens de schuld van geven. Bedenk eerst eens wat je als burger, buurt of vereniging zelf kunt doen, voordat je bij de gemeente aanklopt. Ook de gemeente zal meer en meer op de kleintjes moeten letten.

Wat zijn je goede voornemens voor 2012?
Naast studie, werk, raad en Scouting moet ik ook echt wat kwaliteit-tijd gaan inbouwen. Beetje rust, beetje beweging, meer genieten, dat soort dingen.

Wat wens je de inwoners van Landerd toe voor 2012?
Iets om naar uit te kijken, wat dat voor iedereen persoonlijk ook kan zijn. Het is fijn om een stipje aan de horizon te hebben. Dit geldt ook voor de gemeente: waar willen we naar toe, wat willen we met onze gemeente? Nu de toekomstvisie is vastgesteld, wordt het belangrijk om naar dat stipje toe te werken.


MORITZ BÖHMER>>>
Waarom wilde je PL-fractievoorzitter worden?
Progressief Landerd doet er alles aan om te bereiken dat de inwoners van Landerd in een fijne omgeving kunnen wonen en leven. De fractie en leden zetten zich daar echt met hart en ziel voor in. Vanaf het begin was ik onder de indruk van hun inzet en deskundigheid. Daarom vind ik het een eer om als fractievoorzitter sturing te geven aan zo’n gemotiveerde groep mensen.

Wat wil je als fractievoorzitter bereiken?
Tijdens de verkiezingen in 2010 hebben we aangegeven wat onze wensen zijn. Het komt er in deze periode op aan om daarvan zoveel mogelijk te realiseren. Daarnaast wil ik er voor zorgen dat de politiek, en in elk geval Progressief Landerd, veel contact zoekt met de inwoners. De politiek moet weten wat er leeft bij de inwoners, en de inwoners moeten weten waar de politiek het over heeft.  

Ook zet ik me in om een goede sfeer en samenwerking in de raad te behouden, want dat komt de besluitvorming ten goede.

Wat zijn de beste eigenschappen van je voorganger?
Roel is een sympathiek, eerlijk, principieel en deskundig raadslid. Onder zijn leiding is in de afgelopen tien jaar de ziel van onze partij ontwikkeld. Een rijke nalatenschap voor mij als nieuwe fractievoorzitter.

Als ik één advies mag geven aan Roel, dan ….
Adviseer ik hem om de komende tijd vooral voor zichzelf te kiezen en aan zijn toekomst te werken. Je hebt je in de afgelopen jaren enorm hard ingezet voor anderen, nu is het tijd voor jezelf!

Wat moet er de komende jaren in Landerd zeker gaan gebeuren?
Laat ik de nadruk leggen op wat er vooral niet moet veranderen. Dan denk ik aan het rijke verenigingsleven, de inzet van zo veel mensen om van het dorp waarin zij wonen iets moois te maken, de mooie natuur en de goede (sociale) voorzieningen. Wat heel belangrijk is, is dat deze verworvenheden ook in de toekomst verzekerd blijven. Zelfstandig als het kan, maar we moeten ook niet bang zijn om intensief samen te werken of uiteindelijk te kiezen voor een herindeling, als zou blijken dat dat de beste manier is om deze verworvenheden in de toekomst te behouden.

Wat vind je het mooiste en het lelijkste plekje van Landerd?
De wijde omgeving rond ’t Oventje vind ik prachtig. Het doet daar soms buitenlands aan. Het lelijkste plekje van Landerd vind ik De Steeg 4 in Reek. Zeer grote lelijke stallen op een steenworp afstand van prachtige natuur en de dorpskern.

Waar kun jij je druk over maken?
Ik kan niet tegen zeuren om het zeuren.  Er zijn in Landerd veel mensen die zich vaak belangeloos inzetten voor de samenleving, maar die nogal eens door de zeurders onderuit worden gehaald.

Wat zijn je goede voornemens voor 2012?
Ik doe eigenlijk nooit aan goede voornemens aan het eind van het jaar. Door het jaar heen wel. Mijn laatste voornemen was om wat geduldiger te zijn.

Wat wens je de inwoners van Landerd toe voor 2012?
Het allerbelangrijkste in het leven is gelukkig zijn. Ik wens iedereen dan ook simpelweg een heel gelukkig 2012.

                   

 

               

AGENDA

Geen evenementen