Afscheid van raadslid Roel van Schaijk

AddThis Social Bookmark Button

Een bloemetje van burgemeester Doorn

 

Al een tijdje zagen we aankomen dat dit moment zou komen, afscheid nemen van Roel van Schaijk uit de plaatselijke politiek. Gaandeweg deze periode gaf je op diverse momenten aan dat je overwoog te stoppen. Ik heb je er enkele keren van weten te overtuigen dat dit te vroeg was. Zeker na de overdracht van het fractievoorzitterschap. De laatste keer was je boodschap heel duidelijk en was er geen verzet meer mogelijk. Na meer dan 10 jaar enorme inzet kunnen we daar slechts begrip voor hebben.

 

 Eigenlijk was je voor je entree in de gemeenteraad, toen je actief was bij Jong Landerd, al de luis in de pels van de Landerdse politiek. Je organiseerde het festival Landerd Pop, met een verkiezingsdebat in een tent vol jongeren. Ook maakte jij je bij de politiek hard voor de komst van skatebaantjes, die er na vele acties eindelijk in alle kernen zijn gekomen.

 Na je Jong Landerd-tijd vond je dat je je verantwoordelijkheid moest nemen voor het echte werk.

De kandidatencommissie van PL droeg je - als jongeling van 26 jaar - voor als nummer 2 op de lijst van de verkiezingen in 2002. In een turbulente ledenvergadering bleek echter dat de leden wilden dat jij meteen lijsttrekker zou worden. Jij was daar gelukkig toe bereid en vanaf dat moment heb jij je met veel passie en verantwoordelijkheidsgevoel geworpen op je nieuwe taak.  Soms leek alles daarvoor te moeten wijken. Je stelde hoge eisen aan jezelf en stak enorm veel tijd in het raadwerk.  Alleen het lezen van de stukken was duidelijk niet genoeg. Je legde verantwoording af over je raadwerk via een veelgelezen eigen weblog en zorgde ervoor dat PL vaak acties organiseerde. Mails aan partijgenoten werden vaak in het holst van de nacht verstuurd.

Ik ben er van overtuigd dat die inzet en motivatie andere partijen heeft ge√Įnspireerd om ook een stap extra te zetten. In elk geval heeft jouw goede voorbeeld en enthousiasme ervoor gezorgd dat binnen onze partij altijd veel mensen bereid waren een extra inspanning te doen, wanneer dat nodig was.

Je dossierkennis is groot en werd gedeeld met iedereen die het maar wilde weten. Als je iets onrechtvaardig vond, dan stelde je dat aan de kaak, ook in periodes waarin dat ‚Äď politiek gezien ‚Äď soms erg gevoelig lag. Het raadswerk heeft je een enkele keer in een moeilijke positie gebracht en was in die periodes zwaar. Juist dan werd je strijdvaardig en schakelde je een tandje bij. Je partij hield altijd alle vertrouwen in je, en de kiezer ook. Het is een bijzondere prestatie dat PL bij elke verkiezing waar jij lijsttrekker was, groter is geworden.

Op heel veel dossiers heb jij een belangrijke inbreng gehad, veel meer dan je zelf nu wel eens denkt.

Ik denk dan ook te kunnen stellen dat we een raadslid verliezen die de afgelopen 12 jaar een enorme invloed had op de Landerdse politiek. Als Progressief Landerd een staccato aan kritische vragen stelde was er wel eens beroering in het gemeentehuis. Maar ook daar hoorde je vaak dat respect werd geuit voor je aanpak.

Roel, ik weet dat ieder woord wat ik uitspreek er één te veel is. Je houdt niet van deze poespas. Dat typeert jou. Je neemt liever kort afscheid, zonder poeha. En wat je in ieder geval vanavond hebt bereikt is dat er geen afscheidsborrel wordt geschonken op kosten van de Landerdse gemeenschap.

Roel, veel dank voor jouw inzet!

Moritz Böhmer, fractievoorzitter Progressief Landerd

AGENDA

Geen evenementen