Historie Progressief Landerd

Progressief Landerd (PL) is in 1997 opgericht als reactie op het dorpisme wat destijds steeds meer de kop opstak. De partij bundelde de progressieve krachten en deed in 1998 met succes mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwkomer haalde in één klap twee van de vijftien zetels. Oud-wethouder en PvdA-raadslid Toon Schoenmakers en Kees Verburg waren de eerste raadsleden voor PL.

OPPOSITIE
In 2002, na invoering van het dualisme, kwam PL met een vernieuwde lijst. Met de winst van één zetel kwam het totaal op drie. Roel van Schaijk, de Reekse Tonny van Casteren-Peters en Kees Verburg uit Zeeland vertegenwoordigden in die periode PL in de raad. Hierdoor was PL de eerste partij in de raad met vertegenwoordigers uit alle kernen.
Helaas kon de tweede inzet van de verkiezingen, Toon Schoenmakers
weer als wethouder leveren, niet gerealiseerd worden. Progressief Landerd werd door de overige partijen buiten de coalitie gehouden. In de rol van grootste oppositiepartij heeft Progressief Landerd laten zien oog te hebben voor heel Landerd met een goede, heldere inbreng en verrassende idee√ęn.

COALITIE-DEELNAME
In 2006 behaalde Progressief Landerd een bescheiden winst. Meino Koning uit Reek volgt tussentijds Resi van der Coer op als derde raadslid.

Na de eerste openbare coalitiebesprekingen koos PL voor een coalitie met de RPP en Zeelands Welzijn. Namens PL was Annette van Delft wethouder Welzijn en Financi√ęn. Spanningen binnen het college, welke later organisatiebreed aan de oppervlakte zouden komen, leidden echter tot een breuk waarna Progressief Landerd weer in de oppositiebanken belandde.

In 2010 wist Progressief Landerd voor de vierde opeenvolgende keer winst te behalen en van drie naar vier zetels te gaan. Deze worden bezet door Roel van Schaijk, Mathieu de Klein uit Schaijk en de nieuwkomersMoritz Böhmer(Reek) en Jacques Pijnappels uit Zeeland. Progressief Landerd vormt ditmaal een coalitie met het CDA en DS97. De partij heeft er, na de onrustige bestuurlijke periode, voor gekozen om een wethouder van buiten Landerd aan te trekken. Namens Progressief Landerd werkt Hetty Tindemans op een zeer plezierige manier samen binnen het college.

Ook als coalitiepartij blijft Progressief Landerd die actieve partij, met de kenmerkende gedrevenheid. Fractievoorzitter Moritz Böhmer: "Progressief Landerd is een eerlijke, open en consequente partij. Wij nemen een besluit op basis van argumenten, maar zullen als partij altijd actief en kritisch blijven, Samen met de inwoners van Landerd knokken we voor een beter Landerd. Daarvoor hebben we zoveel mogelijk actieve en passieve leden nodig, om geluiden op te vangen en zaken mee aan te pakken."

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorie√ęn getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.